18 października 2014 w Gardzienicach członkowie Fundacji „Inaczej” zorganizowali warsztaty artystyczne pt. „Magia zdobiona”.

Warsztaty odbyły się dzięki Programowi Inicjatyw Najmniejszych (PIN), który jest programem w ramach projektu „Diagnozuj, Debatuj, Decyduj – 3 D Tarczy Sobieskiego” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Celem warsztatów było nauczenie uczestników ozdabiania przedmiotów metodą decoupage. Wszyscy poznali podstawowe etapy techniki – od przygotowania przedmiotu, poprzez naklejanie serwetek, aż do lakierowania – a także niezbędne do tego materiały. Uczestnicy dowiedzieli się również o bardziej złożonych aspektach decoupage m.in. cracklowaniu, cieniowaniu czy zdobieniu na mokro.

4 października 2014 w Gardzienicach członkowie Fundacji „Inaczej” zorganizowali warsztaty bębniarskie pt. „W rytmie bębnów”.

Uczestnicy warsztatów mieli możliwość nauki gry na różnych instrumentach muzycznych, a w szczególności na bębnach. Beneficjenci poznali też inne instrumenty robione ręcznie, jak kalimby, burzowce, deszczownie, gazofony.