Fundacja „Inaczej” od sierpnia realizuje zadanie publiczne „ Specjaliści z profilu” finansowane przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Lublinie. Głównym celem zadania jest nabycie przez uczestników wiedzy i umiejętności stosowania diagnozy funkcjonalnej - niezbędnej do stworzenia indywidualnego planu nauczania i terapii dla dzieci z autyzmem oraz problemami rozwojowymi.
W ramach projektu realizowane będzie szkolenie: „Diagnoza funkcjonalna dzieci z autyzmem – Profil Psychoedukacyjny PEP –R”
Zapraszamy do udziału w szkoleniu.

Fundacja „Inaczej” zaprasza na szkolenie „Diagnoza funkcjonalna dzieci z autyzmem – Profil Psychoedukacyjny PEP –R

Adresaci: pedagodzy, psychologowie, nauczyciele, terapeuci, fizjoterapeuci, logopedzi z terenu powiatów: świdnickiego, łęczyńskiego, puławskiego, chełmskiego i lubelskiego, pracujących bądź działających w środowisku dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością.

PROGRAM SZKOLENIA:
  • geneza powstania testu Profil Psychoedukacyjny – program TEACCH: Terapia i Edukacja Dzieci Autystycznych i Dzieci z Zaburzeniami Komunikacji
  • istota testu i jego budowa – skala rozwoju, skala zachowań, rzetelność i trafność - badania porównawcze z dziećmi zdrowymi, PEP-R a testy psychologiczne
  • koncepcja oceny testu – perspektywa rozwojowa, strefa najbliższego rozwoju wg Lwa Wygotskiego
  • posługiwanie się testem – kwalifikacje badacza, warunki badania, warsztat badacza (materiały testowe, arkusze robocze)
  • kompetencje badacza - praktyczne ćwiczenie sposobu oceny poszczególnych zadań (na podstawie materiałów video), wykonywania zadań testowych (praca w małych grupach) oraz ćwiczenie obliczania wyników testu
  • interpretacja i prezentacja wyniki badania - profil rozwoju, profil zachowań, iloraz rozwoju
  • dalsza perspektywa diagnozowania - „Profil Psychoedukacyjny” dla młodzieży i dorosłych TTAP/ AAPEP

Termin szkolenia: 10-11.10 2016r. (poniedziałek, wtorek)
Ilość godzin dydaktycznych: 19
Prowadzący: Jacek Śmigiel
Godz. szkolenia: 9.00-16.30; 9.00-16.30
Liczba miejsc: 24
Miejsce warsztatów: Świdnik
Na szkoleniu zapewniony będzie ciepły posiłek oraz przerwy kawowe

Kwestionariusz zgłoszeniowy do pobrania znajduje się poniżej:
w formacie .pdf
dokument word

W razie pytań proszę o kontakt:

• tel: 505 174 124
  • osoba do kontaktu: Monika Ciechomska

Liczy się kolejność zgłoszeń.

Nota biograficzna prowadzącego

mgr Jacek Śmigiel – pedagog specjalny, nauczyciel mianowany, dyrektor Pracowni Wspierania Rozwoju "STIMULUS", dyrektor Niepublicznego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli GoProgress, sekretarz zarządu Dolnośląskiego Stowarzyszenia na Rzecz Autyzmu, członek Społecznej Rady Konsultacyjnej do Spraw Osób Niepełnosprawnych Prezydenta Miasta Wrocławia, w latach 1999 – 2009 nauczyciel w szkole dla uczniów z autyzmem (ZPO nr 2 we Wrocławiu), w latach 2006-2010 koordynator projektu Klub Aktywności "Po Drodze" dla dorosłych osób z autyzmem, w latach 2009-2010 lider regionalnego zespołu terapeutów ogólnokrajowego projektu partnerskiego „Wsparcie Osób z Autyzmem” realizowanego przez PFRON.

Ukończył m.in. cykl szkoleniowy z zakresu pomocy oraz aktywizacji społecznej i zawodowej osób z autyzmem w ramach projektu Autyzm-Akademia dla NGO’s realizowanego przez fundację Synapsis w latach 2006-2008; uczestniczył w konferencji szkoleniowej dotyczącej Programu Wczesnego Wykrywania Autyzmu w Polsce oraz warsztatach nt. Perspektywy wczesnego wykrywania zaburzeń ze spektrum autyzmu, prowadzonych przez Ricardo Canal Bedia, zorganizowanych przez Fundację SYNAPSIS w Warszawie w 2014 r.

Od 15 lat zajmuje się diagnozą różnicową i funkcjonalną oraz terapią dzieci, młodzieży
i dorosłych z całościowymi zaburzeniami rozwoju. Od 2005 roku prowadzi szkolenia z zakresu pomocy, diagnozy i terapii osób z zaburzeniami rozwojowymi.